Ergenlik dönemi 11-12 yaşlarında başlayıp 21 yaş ile biten dönemdir. Bu dönemde fiziksel, ruhsal ve zihinsel değişimler başlar. Fiziksel olarak erkeklerde boy uzaması, sakal bıyık oluşumu, seste kalınlaşma; kızlarda cinsel organların gelişimi, boy uzaması, regli gibi değişiklikler meydana gelir.
Duygusal ve zihinsel olarak sevilme, değer görmek, risk almak, sonuçları düşünmeden hareket etmek, yalnız kalma isteği, bedeni tanıma çabaları, anlaşılmadığını hissetme gibi belirtiler ortaya çıkar. Ebeveynler ile çatışma nedenleri ise duygusal,zihinsel ve bedensel değişimi anlamaya ve alışmaya çalışırken ortak bir dil kullanamama, kısıtlandıklarını hissetme ve özgürlüklerin sınırlandırıldığını hissetmeleridir.
Ergenlik dönemindeki çocuklarımız için neler yapabiliriz?
- Çocuklarımıza ergenlik dönemi ile ilgili bilgiler verebiliriz. Bu konuda psikolojik destek alınabilir.
- Duygu ve düşüncelerini paylaşabilmeleri için arkadaşça yaklaşmak.
- Yaş ile orantılı olarak evdeki kuralların değiştirilerek sorumluluk verilmesi ve desteklenmesi.
- Yapıcı konuşmalar ile çocuğunuzu anladığımızı, güvendiğinizi hissettirmek.
Birçok konuda ebeveyn, ergenlik dönemindeki çocuğa karşı sakin, çözüm odaklı, emir kipi olmadan iletişime geçmesi ve çocuğun fikirlerine, kararlarına saygı göstererek yönlendirmesi daha sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olacaktır. Kısıtlamalar, baskılar ve nedeni açıklanmadan el konulan nesneler ile ergenlik dönemindeki çocuklarla ebeveynler arasında çatışmalara neden olacaktır.