Yeme isteğimiz duygularımız ve bedenimiz ile ilişkilidir. Bedenimiz aç olduğumuzda beynimize sinyaller gönderir ve yemek yeme eylemini gerçekleştiririz. Duygusal olarak yeme isteğimiz ise mutlu olduğumuzda,üzüntülü olduğumuzda;kısacası tüm duygularımızda yemek yemedir.
Vücudumuz yemek istediği gıda ile vücudumuzdaki ihtiyaç olan gerekli gereksinimi istemektedir.Kilo verme ya da ideal kilonuzu korumak adına bir uzmandan destek alarak kendinizi kısıtlamadan sağlıklı beslenmeyi sürmeyi öğrenme adımıdır.Duygusal yemede ise yemeye sebep olan duyguyu anlayarak vücudumuzun ihtiyacı olmayan yemeği kesebiliriz.
Duygusal yemek yeme madde bağımlılığı,alkol bağımlılığı gibi bir bağımlılıktır.Duygusal yemek yeme isteğimizin altında korku, öfke, gerilme ve utanç vardır.
Yeme isteğinizde duygusal mı fiziksel mi olduğuna bakalım mı? Duygusal açlık aniden gelir, belirli bir yiyecek ister,akıla dayalıdır,acildir,duyguya eşlik eder, kendiliğinden ya da farkında olmadan yemeyi içerir,tokken bile ister,suçluluk duygusu artar.Fiziksel açlık kademelidir, farklı yiyeceklere açıktır, mideye dayalıdır,sabırlıdır, fiziksel ihtiyaçtan ortaya çıkar,bilinçli seçimler ve yemek farkındalığı vardır,tatmin olunca durursunuz,bir gereklilikten doğar.
Duygusal yemeyi azaltmak için beş adım;
1. 15 dakika yemek yememeye karar verin
2. Yiyeceklerden uzak durun.
3. Dişlerinizi fırçalayın veya su için.
4.Yeme isteğinizin sebebi korku,öfke,gerginlik,utanç mı?
5. Korku,öfke,gerginlik ve utanç yerine kendinize şefkat gösterin ve olumlu duyguyu yayın.
Beş temel duygusal yeme tarzına bakalım;
1. Tıkanırcasına Yeme (endişe duygusuyla yeme)
2. Ruh Haline Göre Yeme (duygulara tepki olarak yeme)
3. Özsaygıdan Yeme (yemeyi eğlence amaçlı yeme)
4. Stresten Yeme
5. Çığ Etkisinden Yeme (sağlıklı beslenme ve egzersize bağlı kalmada yaşanan kararsızlık)