Günümüzde Acı

Acıya karşı tavrımız nasıl bir toplumla yaşadığımızı ortaya koyar. Acılar şifre içerir. Bu şifre nasıl bir toplumda yaşadığımızı anlatır. Toplum acı çekmeyi ve nasıl acı çekeceğimizi öğretir.

Algofobi olarak bilinen acı çekme korkusu hayatımızı birçok yönden etkiledi. Bizleri aşk acısı çekmekten,anestezi almaya ve daha fazlasına itti. Mutlu olduğumuzda bile sonrasında acı çekmekten korkmaya başladık. Acı çekmekten korkmanın haricinde diğer duygularımızı yaşmaktan da korkar hale geldik.

Acı çekmek kabullenme ve öz şefkat için önemli bir yere sahip iken toplumun değerleri ile düşünce-davranış normları ile acı çekmeyi unuttuk. Acıyı hissetmenin şekli de topuşumun normalarına bağlı olarak da değişti.

Acı ve tüm duygular,bireyin kendisini her yönden değerlendirmesini ve hem kendisiyle hemde toplumla daha sağlıklı ilişki kurmasını sağlar. Bu nedenle acı çekmeyi, yas tutmayı ve birçok duyguyu yaşamak zihinsel, davranışsal ve duygusal olarak sağlıklı bir şekilde yaşam idaresini devam ettirmeyi sağlar. Acı çekmek ile ilgili olarak Byung Chul Han’ın Palyatif Toplum Günümüzde Acı isimli kitabını tavsiye ederim.