Narsist Eş(ler) ve Evlilik


Narsist Kimdir?

Narsist kavramı özsever kelimesi ile açıklayabiliriz. Kendi özünü sevmek ve sevgiyi de beraberinde getiren kendine saygı duymak her insanın yaşamını psikolojik sağlamlık ile sürdürebilmesi için en önemli özelliktir. Narsisistik kişilik ve narsisttik kişilik bozukluğu genel olarak kendilik saygısını dış dünyadan temin etmek durumunda kalan bir kişilik yapılanması olduğu ve içerisinde farklı tipten yapılanmaları barındırmaktadır. 

Narsisistik kişilerin kendilerini diğer insanlardan üstün algılama girişimleri kendilik saygılarını korumaya yönelik bir ihtiyaç ve bu ihtiyaçlarını gidermek için uğraşları yer almaktadır. Narsisizm pek çok farklı şekilde görülür ve gelişimsel dönemlerde yaşanan güçlüklerden kaynaklanan bir durumdan kaynaklanır.

Evlilikte Narsist Kişiler

Evlilik, her bireyin kendi hayatına göre farklı anlamlar yüklediği bir ilişki ve her bireyin evlilik dinamiğinin farklı olduğu bir biçimdir. Evlilikte karşılıklı saygı, sevgi ve anlayış beklemek, beğenilme ve takdir edilme ihtiyaçlarının karşılanması, düşünsel ve davranışsal olarak kendini özgür hissetmek eşler için evliliği mutlu kılan unsurlardan birkaçıdır.

Evliliklerde, narsisistik kişilik bozukluğu gösteren kişilerin eşleri bağımlı karakterler olabilir veya kendileri de narsisistik kişilik bozukluğu gösteren kişiler olabilir. Evliliklerdeki mutluluk arayışı da hangi narsisistik karakterin eşi olduğu ile eşin kendi kişilik yapılanmasına göre değişebilir.

Narsist Bir Eş ile Evlilik Nasıl Sağlıklı Kalır?

Sağlıklı bir evliliğin temelinin oluşturulmasında eşlerin mutluluklarının rolü büyük bir önem arz eder. Evliliğin sağlıklı olup olmadığının kararı eşlerin kendi iç dünyalarını keşfetmeleri daha sağlıklı ve kolaydır. Her bireyin karakteri, sınırları, sabırlılığı, ihtiyaçları ve evlilikten beklentileri değişik ve farklıdır.

Narsist kişilik özelliklerine sahip kişi ile evli bir eş özgürlüklerinin kısıtlanması konusunda tahammülsüz olabilirken, bir diğer eş daha sabırlı ve anlayışlı kalabilir. Örneğin bir eş sevgi ve saygı beklerken, bir diğeri için sevilme ve sayılma ihtiyacı daha az olabilir, bazı eşler için sürekli karşısındaki kişiyi onaylamak zorlayıcı olabilirken, bir diğeri yoğun ilgi göstermek konusunda sıkıntı yaşayabilir.

Her insanın kişilik özelliklerindeki farklılıklar göz önünde bulundurulduğunda öncelikle eşlerin kişilik özelliklerinin içtenlikle tespit edilmesi gerekmekte. Narsist kişilik özellikleri gösteren kişilerin eşlerinin kendilerini mutsuz ve rahatsız eden, tahammül gösteremedikleri davranışlar konusunda ve iletişimde net sınırlar çizmesi gerekebilir. Rahatsız edici davranışları kişiselleştirmemek, üstünlük yarışına girmemek ve anlaşılma beklentisi içerisinde olmamak  ilişki içerisindeki sorunları çözmek adına yardımcı olabilecek unsurlardır.

Mutlu ve sağlıklı kişilerin mutlu ve sağlıklı iletişim yaratabildikleri düşünüldüğünde, bu mutluluğa engel teşkil eden ve eşlerin kendi başlarına aşmakta zorlandıkları her durum için psikolojik destek almak sorunları ele alış biçimlerine yardımcı olacak ve narsist bir eş ile evlilik sürdürmede destek almak daha iyi olacaktır.