Sınav Kaygısı Neden Vardır?

İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne dek bakıldığında sınav ve sınanma, günümüzdeki fazla değildi. Bu durum, ilkel hayattan gelen varolan alarm sistemini yani uyumsak olmayan anksiyeteyi kullanır. %15-30 sıklığında görülür.

Sınav kaygısı öğrenirken bilginin sınav esnasında etkili kullanılmamasına ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Koşacak özetlemek gerekirse, kişinin bilgi ve becerilerinin bekli ölçütlerle incelenip değerlendirilmesine karşı duyulan korku ve endişeye bağlı kaygıdır. 

Sınav öncesi ve sınava hazırlık döneminde bireyler kendilerine uygun ders çalışma yöntemi,ortam,fiziksel hazırlıklar, çalışmaktan kaçınmak için bilişsel ve fiziksel kaçınma olup olmadığına bakması, çalışma sürecine eşlik eden düşünceler ve imgeler, duygusal tepkilere bakmaları kaygıların çözülmesine yardımcı olabilir. 

Sınav esnasında birey kaygısının nerede başladığı, hangi durumlarda kaygısının arttığını, ne yaptığını, etkili sınav alışkanlıkları olup olmadığını ç, diğer bireylerle ilgilenip ilgilenmediği, sürenin yetip yetmediği, neye ne kadar süre ayırdığı, bedensel duyumların farkındalığı bilmek (ne oluyor, nasıl başlıyor, ne anlam veriyor, nasıl başa çıkıyor), sınavı terk ediyor mu ve ediyorsa ne zaman, sınav esnasında aldığı güvenlik önlemleri neler olduğuna bakması yardımcı olabilir.

Sınav sonrasında bireyler performansın ve sürecin nasıl değerlendirildiği, diğerlerini nasıl değerlendiriyor, nasıl değerlendirileceğini düşünüyor/varsayıyor, ailesine ve çevresine nasıl açıklıyor, benlik imgesine etkisi ne olduğuna bakması yardımcı olabilir. 

Sınav sürecinden çok sonuca odaklanma, sınav sonucunu felaketleştirme, sınava ilişkin hem bilgi ve becerisini hemde bilgi ve becerisini yansıtabileceğine dair güvensizlik duyması, olumsuzluk değerlendirilme korkusu sınav kaygısına neden olur.

Sınav kaygısını azaltmak için hazırlanma (temel bilgi düzeyi oluşturma), koşa süreli belleğin aktif olması için okuma ve dinleme, tekrar, geri bildirim, uzun süreli bellek, uzun süreli bellekten geri çağırma ve sınava girmek sıralaması etkili olabilir. 

Sınav kaygısına yol açan genel etkenler olumsuz çevre, verimli çalışmamak, zaman azlığı, sınavla ilgili yararsız düşünceler, başarı algısının gerçek dışı olması, uyku-yemek-bedensel sağlık bozukluklar, akademik altyapı eksikliği ve bilgi azlığıdır. 

Size verilen sınav süresini ne kadar biberimle kullandığınız, hangi alandaki soruları daha Kolat ve koşa sürede yaptığınız, hangi alandaki sorulardan. Ağlarsanız ve alanlar arasında nasıl bir sıralama yaparsanız veriminiz artar, kaydırma yapmamanız için nasıl bir yol izleyeceğiniz oldukça önemlidir. 

Sınav kaygısı yaşadığınızı düşünüyorsanız doktor takvimi(https://www.doktortakvimi.com/yagmur-onal-2/psikoloji/giresun) , instagram (@uzmklpsikologyagmuronal) üzerinden iletişime geçerek destek alabilirsiniz.