Spor ve Psikoloji

Spor yapmak ve psikoloji arasında özellikle uzun dönem ve istikrarlı bir şekilde spor yapıyor olmanın insan psikolojisi üzerinde olumlu anlamda etkiler oluşturduğuna dair birçok bilimsel araştırma ile kanıtlanmış bir gerçektir.

Spor yapmanın insan yaşamı üzerindeki etkilerini ve psikolojik faydalarını gelin detaylı olarak incelemeye var mısınız? 

1. Spor ile Depresyon İlişkisi 

Spor beyinde mutluluk sağlayıcı hormonlar olan endorfin, melatonin ve dopamin hormonlarını artırır. Bu da insanın olumlu duygu durum geliştirmesini ve sürdürmesinde etkilidir. Özetle spor bir nevi doğal antidepresan işlevi görmektedir.

2. Spor ile Alzheimer İlişkisi 

Amerika’da yapılan bir araştırmada günde yarım saat spor yapmayı alışkanlık haline getirmiş olan bireylerde, yaşa bağlı zihin işlevlerinin azalmadığı ve bu insanlarda Alzheimer görülme riskinin %38 oranında düştüğüne ulaşılmıştır. Spor zihinsel aktivitelerin düzenlenmesinde ve beynin berraklaşmasında olumlu etkiye sahiptir. Alzheimer ve demans gibi hafızaya bağlı problem durumlarında oluşmasını minimuma indirgemede yine sporun etkili olduğu görülmektedir. Dikkat ettiğimizde spor yapmayı hayatında bir rutin haline getirmiş insanların yaşları ilerlediği halde spor yapmayan yaşıtlarına oranla, zihinsel kapasitelerinin de hep dinç kaldığı görülmektedir. Bu nedenle günde en az yarım saat basit bir doğa yürüyüşü yaparak veya işe aracınızı belli mesafede park edip, yürüyerek gitmeyi deneyerek de günlük spor rutininizi oluşturabilirsiniz.

3. Spor ve Stres İlişkisi 

Belirli koşullarda vücudumuzun stres üretmesi algılarımızın daha açık olmasını ve eyleme geçişimizde etkilidir. Stresin hiç olmaması gibi bir durum insan yaşamında söz konusu mümkün değildir. Tamamen stressiz olmamız doğal akışımıza aykırıdır ama stresin fazlası başta ruhsal durumumuz olmak üzere bedensel bütünlüğümüzü bütünüyle olumsuz etkiler. Aşırı stresli anlarda iş yapabilirliğimiz, tahammül seviyemiz, algılarımız, söylemlerimiz, iyi olma halimiz ve birçok yönden olumsuz yönde etkilenir. Bu durumun çok fazla yaşanması da yaşam kalitemizi düşürür. Spor yapmak vücutta stres üretiminden sorumlu olan kortizol hormonunu etkiler ve salınımını azaltır. Düzenli spor yapan insanın vücudunda ilk maddede de bahsettiğimiz gibi endorfin, melatonin ve dopamin gibi stres ile başa çıkmaya yardımcı hormonlar üretildiği için; spor yapan birey zorluklar karşısında yeterli düzeyde stres üretir ve zihni sporun da etkisiyle bu stresle başa çıkabilme gücünü geliştirecek olumlu hormonlar daha fazla üretir. 

4. Spor ve Özgüven İlişkisi 

Spor yapan bir insanın kas kemik sağlığı güçlenmeye başlar. Bu da beden postüründe ve görünüşte eskiye oranla gözle görülür farklılaşmaları olur. Birey sporun etkisi ile kendinde oluşan fiziksel iyileşmeleri gördükçe kendilik algısında olumlu yönde bir artış olur ve bu da özgüvenin artması demektir. Spor yapan ve spor yaptıkça fiziksel olarak güzelleşen bir insan kendini daha çok beğenmeye ve kendine daha çok değer vermeye başlar. Sporla iyileşen birey hem ruhsal olarak hem de fiziksel olarak kendisini güçlü ve daha iyi hisseder.

5. Spor ve Uyku İlişkisi 

Düzenli spor yapmanın uyku düzenine olan olumlu etkisi yine bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Düzenli beslenen ve spor yapan insanlar bedensel anlamda sağlıklı ve dinç kalmaya devam etmesiyle uyku düzenleri de olumlu anlamda etkilenir. Spor yaptıkğınız gündeki uykunuz ile spor yapmadığınız gündeki uykunuzdaki farkı fark ettiniz mi?

Spor yapmanın insan yaşamı üzerindeki olumlu etkilerini kısa bir şekilde inceledik. Hiçbir madde birbirinden ayrı düşünmemeliyiz. Sporun vücuttaki etkisi bir bütündür. Tıpkı ekosistem gibi her madde birbirini olumlu yönde etkilemektedir. Sporu hayatınızdan eksik etmeyin, sporu hayatınıza ekleyin.